100 éve született Szipál Márton

"Szipál művész fényképész, ki a n. é. közönség legmesszebbmenő igényeit fogja kielégíteni. Modern Műtermét Szolnokon a Fehérlő Szálloda helyén augusztus hóban nyitja meg."

Szipál Márton világhírű fotóművész 1924. május 8-án született Szolnokon. Édesapja Szipál Károly Márton (1893. október 23. Budapest-1978. Budapest) Münchenben, a festőakadémián tanulta a fényképészet elméleti és gyakorlati fortélyait. Szakmai tudását nem tudta azonnal hasznosítani, mert az I. világháború kitörése megakadályozta ebben. Bevonult katonának, pilóta volt és légifelderítőként fényképeket is készített.

A háborúban fogságba esett. Itt rövid ideig együtt volt Kun Béláékkal is, majd később a szibériai táborból barátjával, a későbbi üzlettársával, Ábrahám Istvánnal (1885-1939) megszökött, és Kínán, Tibeten keresztül tért haza Magyarországra. Sátoraljaújhelyen telepedett le. 1921. június 23-án meg is nősül. Felesége Szepessy Karolin Margit. Itt, Sátoraljaújhelyen megnyitotta első műtermét, amely két éven át megfelelő megélhetést biztosított mindkettőjüknek. Majd 1923-ban Szolnokon telepedett le.

A Baross utcában, a Horváth-féle sírkőraktárral szemben, az akkor még épülő házban alakította ki műtermét. Az épület a volt Fehérlő szálló és vendéglő helyén létesült (helyrajzi száma 611).  Szolnokra való költözésében szerepe lehetett, hogy rokona is élt ekkor a városban: Trojna Imre állampénztári főtiszt. Műtermét 1923 októberében nyitotta meg a közönség előtt.

Szipál műteremben készült fotó - Verseghy Könyvtár gyűjteményéből

Kép forrása: regifotok.hu

A város egyre népszerűbbé váló fotográfusa a műtermen kívül is fotografált. Több külső felvétele jelent meg a „Sport és Művészet" című helyi lapban. Felesége, Karolin aktívan kivette részét a munkából. Retusált, színezett, miniatűröket festett, és ha kellett, felvételezett. 
1928 februárjában a műtermét a Szapáry utca 1. sz. alá helyezte át, ahol két éven át működött.

 Korabeli képeslap. A Szipál műterem a Kádár Cukrászda szomszédságában 

1925. május 6-án egy fiúnak, 1926. május 15-én pedig egy leánynak adott életet. Márton és Margit később követték apjukat, és mindketten fényképészek lettek. Később még egy gyermek született, de ő már más pályát választott magának.

1930. május 5-én a családfő lemondott szolnoki iparáról és Debrecenbe távozott.

A fiatal Szipál Márton Debrecenben töltötte gyermekkorát és fiatalkorát. Saját elmondása szerint egész gyermekkorában szinte csak a fényképészet rejtelmeiről mesélt neki édesapja, amit ő nagyon nem szeretett.

A II. világháborúban - apjához hasonlóan - ő is pilóta volt, fogságba esett, majd szerencsésen haza jutott. Debrecenben 1946-ban megnyitotta első üzletét, ahol sok nagynevű művész ült fényképező gépe előtt. A politikai rendszer változása aztán az iparos létformát is kikezdte.

Az ifjú Szipál Márton Budapesten telepedett le. 1953-ban tagja lett a Budapesti Fényképész Szövetkezetnek, 1954-ben alapító tagja a Debreceni Művészfényképészek Szövetségének, 1956-ban pedig a Magyar Fotóművészek Szövetségének.

1956-ban emigrált, az Amerikai Egyesült Államokba költözött. Eőbb egy fotósboltban volt segéd, ahol nem túl sok pénzért dolgozhatott. Idővel azonban keresett fotós lett belőle. Képeit ezt megelőzően kiküldte egy Münchenben megrendezett nemzetközi kiállításra, ahol 1000 dollárral honorálták műveit. Fotósként bejárta a világot, mint híres nagy példányszámú magazinok riportere. Los Angelesben Hollywood sztárvilágát örökítette meg optikáival, de még inkább sajátos szellemi, képi látásmódjával. A Sunset Boulevard-on nyitott műtermet Martin néven, ahol sok milliomo és híresség is megfordult.

A rendszerváltás után költözött Magyarországra miután és közkedvelt alakja lett a művészvilágnak. Például egy kereskedelmi TV csatornán futó modellverseny zsűritagja is volt. Több alkalommal is járt szülővárosában. 2004-ben önálló kiállítása nyílt a Városi Művelődési és Zenei Központban Szolnok napja alkalmából. A tárlat  - Sztárok sztárfotós szemmel - ugyanazt a címet viselte, mint az abban az évben megjelent életrajzi könyve is.

2016. április 26-án hunyt el 92 éves korában. Munkáit a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum őrzi. A mesterséget fia, Péter vitte tovább, aki 1975-ben szintén az USA-ba szökött és S. Martin néven hozott létre ott saját műtermet, majd a 2000-es évek elején költözött haza Magyarországra.

Forrás:

Berta Ferenc: Egy szolnoki fényirda törtéenet. In: Zounok, 6. Szolnok, 1991

Csabai István: Hollywoodi sztárok fotósa. Új Néplap (2007.01.19.)

Kis Dezső Péter: A szikár Szipál. 

Nemes András: Egy patinás ház és két dinasztia története. Új Néplap (2010.02.22.)

Sztárok sztárfotós szemmel. Budapest, 2004

Kategória: Évfordulók, Könyvtár, Szolnoki fejek Címke: ,